Een ogenblik geduld a.u.b.

Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 - Gezondheid van jongeren blijft kwetsbaar

door jsinnige

Resultaten Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 bekend

Tweede en vierdeklassers in het voortgezet onderwijs zijn minder vaak positief over hun eigen gezondheid dan voorgaande jaren. Ook hun mentale gezondheid laat na de coronapandemie nog geen herstel zien. Daarnaast zien we een toename van ongezond gedrag, zoals vapen en problematisch gebruik van sociale media.

Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023, een onderzoek onder ruim 7.500 jongeren uit Noord-Holland Noord, uitgevoerd in het najaar door Team Epidemiologie van GGD Hollands Noorden, in samenwerking met alle GGD'en, GGD GHOR Nederland en het RIVM.

 

Klik hier om de highlights van dit onderzoek te lezen. 

Klik hier om het regiorapport van Noord-Holland Noord te openen. Op deze pagina kun je vanaf medio juni ook een gemeenterapport selecteren. 

 

Over de Gezondheidsmonitor Jeugd

In het najaar van 2023 voerden alle GGD'en in samenwerking met het RIVM, de Gezondheidsmonitor Jeugd uit onder jongeren in de klassen 2 en 4 van het voortgezet onderwijs in heel Nederland. In totaal vulden ruim 188.000 leerlingen van 885 scholen een online vragenlijst in over hun gezondheid, leefstijl en welzijn. In 2015 en 2019 vonden eerdere metingen van de reguliere Gezondheidsmonitors Jeugd plaats. In 2021 was er een extra meting in het kader van corona. Door resultaten van verschillende jaren naast elkaar te leggen, zijn ontwikkelingen in de tijd te zien. Klik hier om eerdere editites van de Gezondheidsmonitor Jeugd te bekijken. 

 

Binnenkort staan de meest recente cijfers uit deze monitor op het dashboard en in de databank.

Vragen? Mail naar epi@ggdhn.nl