Een ogenblik geduld a.u.b.

Regenboogpeiling NHN 2024 gepubliceerd

door jsinnige

 

Coming Out day - Resultaten Regenboogpeiling NHN 2024 bekend

Vandaag is het Coming Out day. Op deze dag vier je dat iedereen open kan zijn over wie ze zijn. Uit de Regenboogpeiling Noord-Holland-Noord 2024 blijkt dat twee op de drie LHBTIQA+ personen in de regio open is over hun genderidentiteit en/of seksuele oriëntatie. Toch is openheid niet vanzelfsprekend in alle situaties en in alle groepen. Zo kan één op de vijf LHBTIQA+ personen (21%) bij niemand of slechts bij enkele mensen van de sportvereniging open zijn over gender en 19% kan hierover niet open zijn op school. 
 

Mogelijk speelt (on)veiligheid een rol. LHBTIQA+ personen geven een 7,8 als rapportcijfer voor hun veiligheid. Zij voelen zich met name thuis, bij een muziek-of hobbyvereniging of bij vrienden veilig. Maar het gevoel van onveiligheid is groot op straat en in het openbaar vervoer: 60% van de LHBTIQA+ personen voelt zich soms tot heel vaak onveilig op straat buiten de eigen woonwijk.


Op de vraag wat er volgens de deelnemers nodig om acceptatie van LHBTIQA+ in Noord-Holland-Noord te vergroten, antwoordden velen dat voorlichting en educatie nodig is. Ouders/verzorgers hebben een belangrijke taak in de seksuele opvoeding en geven belangrijke normen en waarden mee. Daarnaast kunnen scholen werken met het stappenplan van Gezonde School om structureel en integraal te werken aan bijvoorbeeld relationele en seksuele vorming. Op die manier raken leerlingen vertrouwd met het thema, ze krijgen betrouwbare informatie en worden voorbereid op het aangaan van relaties en seksuele contacten. Ook weten ze beter wat hun eigen wensen en grenzen zijn en leren ze respectvol met elkaar om te gaan.


De Regenboogpeiling NHN 2024 is uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Alkmaar en Hoorn. Benieuwd naar alle resultaten van de Regenboogpeiling NHN 2024? Klik dan hier. Voor Gezonde School, klik hier.