Een ogenblik geduld a.u.b.

Nieuw

Laatste nieuws

 • -

  Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 - Gezondheid van jongeren blijft kwetsbaar

 • -

  Panelonderzoek Voeding

  Resultaten panelonderzoek Voeding - Helft wil gezonder eten

  Wat en hoe mensen eten hangt af van veel verschillende factoren, zoals de smaak, de beschikbaarheid, maar ook kennis over gezonde voeding speelt een rol. Hoe gezond vinden de inwoners van Noord-Holland Noord dat ze eten? Hoe vaak eten ze groente en fruit, zijn ze minder vlees gaan eten, bestellen de inwoners regelmatig eten en vinden ze het belangrijk dat voeding biologisch en betaalbaar is? Zijn de inwoners tevreden over hun huidige voedingspatroon? Of zien ze ruimte voor verbetering? Team Epidemiologie van GGD Hollands Noorden vroeg het aan de leden van het Gezondheidspanel. 4.899 inwoners van Noord-Holland Noord vulden in maart de online vragenlijst in. Hier een voorproefje van de resultaten.

   

  Helft van de inwoners wil gezonder eten

  Zeven op de tien inwoners (71%) geeft aan over het algemeen (heel) gezond te eten en drinken. Inwoners eten voornamelijk gezond om zo lang mogelijk gezond te blijven en om zich lichamelijk fitter te voelen. Toch zien de mensen ruimte voor verbetering; bijna de helft (48%) wil (nog) gezonder eten of drinken. Drie op de tien mensen (28%) wil meer fruit eten, 24% wil meer water drinken, 22% wil meer groente eten en 22% wil minder suiker eten. Van de inwoners die iets willen veranderen aan zijn/haar voedingspatroon vindt 41% het (heel erg) moeilijk om gezonder te eten of drinken. Een goedkoper aanbod van gezonde producten en een gezonder aanbod in de supermarkt en op publieke plaatsen zouden hierbij kunnen helpen.

   

  Eén derde is minder vlees gaan eten

  Inwoners vinden het meest belangrijk dat voeding lekker, betaalbaar, weinig verpakt, gezond en zo min mogelijk bewerkt is. Vegetarisch en veganistisch zijn minder belangrijke kenmerken van voeding volgens de mensen. Wel geeft één derde (33%) aan dat hij/zij minder vlees is gaan eten vergeleken met een jaar geleden. De meest genoemde redenen waarom mensen minder vlees eten zijn dat vlees slecht voor het milieu (50%) en voor het dierenwelzijn (44%) is. Daarnaast hebben meerdere panelleden aangegeven dat transparantie en betrouwbare, duidelijke informatie op de verpakking een belangrijk kenmerk is van voeding. 49% geeft aan dat het moeilijk is om te weten welke voedingsinformatie je moet geloven.

   

  Benieuwd naar alle resultaten? Klik dan hier om de factsheet te openen kijk bij 'Publicaties'.

  Vragen? Mail ons gerust: epi@ggdhn.nl  

 • -

  Resultaten Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2023

 • -

  Nieuwsbrief 'Gezond NHN in cijfers' is uit!